Kunstenaars

Aan Zon op Zuid doen elf kunstenaars mee vanuit verschillende kunstdisciplines zoals dans, theater, beeldend, zang, fotografe, muziek en literatuur. Omgeving, geschiedenis, verhalen, ze dienen alle ter inspiratie. Samen met de wijkbewoners gaan de kunstenaars tien unieke objecten maken om Arnhem-Zuid op een kunstzinnige manier blijvend op de kaart te zetten.

 

Thomaz van os

Thomaz van Os is werkzaam als graffiti kunstenaar en geeft daar tevens workshops in.

Daarnaast is hij project manager van de voetbalkunst projecten van stichting Beleven / Kunstbedrijf Arnhem.

Sinds 2002 voert hij kunstprojecten uit die de werelden van voetbal en kunst bij elkaar proberen te brengen. Zo waren daar voetbaltheater ‘De Fan’, de beeldende kunstroutes van ‘Kunst in de kleedkamer’, de dansvoorstelling ‘Soccerdance’ en het fotografieproject ‘Shoot!’.


  foto Thomaz
 

Arno Arts

Arno Arts is een kunstenaar met veel ervaring. Hij heeft de uitdaging aangenomen om kunst toe te voegen aan het nieuwe/jonge Park Zuiderveld. Hij zal dit doen samen met de bewoners van Elden en andere gebruikers van het park, zoals de kantoormedewerkers en omwonenden.

www.arno-arts.nl


  Arno Arts
 

Stephan Peters

Stephan Peters (1967) is beeldend kunstenaar en afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1993. Hij schildert portretten in opdracht, maakt muurschilderingen en ruimtelijk werk voor particulieren, bedrijven en instellingen. Ook geeft portret en model teken- en schilderlessen in eigen atelier en workshops op locatie.

Stephan voltooide meerdere grote kunstprojecten waaronder de doeken voor de opening van het CODA museum door H.M. koningin Beatrix (2004) waar hij 160 Apeldoorners zijn ontwerp liet inschilderen, zesenzestig verdiepingen wandschilderingen in trappenhuizen van zes flatgebouwen in de wijk Zevenhuizen (2004-2012) waarin Peters afbeeldingen die bewoners hem gaven in een verdiepingen verbindend ontwerp verwerkte, de gevel van bejaardentehuis St. Hubertus te Kersschoten (2010) die hij beschilderde met scènes uit de levens van haar bewoners en in 2011 het negen meter hoge metalen beeld “Zuidhaan” aan de Ravenweg te Apeldoorn. In het voorjaar van 2013 staat de beschildering van drie kopgevels in de Apeldoornse vogelbuurt gepland. In deze kunstprojecten beoogt Stephan Peters mensen met elkaar te verbinden zonder drempels of grenzen.

www.penpaints.nl


  Stephan Peters
 

Beeldend Danstheater Telder

Telder maakt voorstellingen op locatie, op het snijvlak van meerdere disciplines, rond choreografe Paula Walta.
Voor Zon Op Zuid 2 maakt zij samen met Jòrike Kroon: ‘Sentimental Journey’.
Zij werken vaak intensief samen en deden dat ook voor de vorige editie van Zon Op Zuid.

Paula en Jòrike vertellen een verhaal in beweging en muziek en gebruiken de mogelijkheden van de deelnemers.
In dit geval ouderen, maar in andere projecten kunnen dit ook professionals zijn, kinderen, studenten, gehandicapte tieners of vluchtelingen!
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van beeld, in dit geval film. We gaan met de ouderen uit Serviceflat Elderveld aan de gang om
herinneringen neer te zetten, in zang en beweging en in film.
We maken een Sentimental Journey, langs verhalen en plekken van deze ouderen; een avontuurlijke reis.
Door onze geweldige ervaringen in de vorige versie, hebben we er enorm veel zin in!

www.beeldenddanstheatertelder.nl

www.kroonopmuziek.nl
 

Paula Walta

jorike

 

Marian Poutsma

Na 20 jaar art-directorschap en docentschappen op diverse Kunstacademies, werkt Marjan Poutsma nu als zelfstandig adviseur en conceptdenker uitsluitend voor het culturele werkveld in Nederland. Zij heeft opdrachtgevers in Amsterdam, Arnhem, Leeuwarden en Groningen. En is specialist in grote projecten die worden ondersteund door Social Media.

Marjan studeert dit jaar af voor haar Master Kunst- en Cultuur Educatie.

Het is de bedoeling dat met, het te creëren kunstwerk bij Station Arnhem-Zuid, de relatie tussen de wijk Schuytgraaf, de reizigers en Arnhemmers met het station worden versterkt. Zij zal dit doen met de verhalen uit de wijk(en) enmet de verhalen van de bewoners.

www.barm.nl


  Marjan Poutsma
 

Mireille Ligterink

Mireille Ligterink is een beeldend kunstenaar. “Als kunstenaar ben ik vooral bekend vanwege mijn kleurrijke portretten, die ik maak zowel van volwassenen als van kinderen. Daarnaast maak ik vrij werk dat varieert van abstract tot figuratief, van olieverf tot acrylverf, van grote doeken tot zeer klein formaat. In 2011 heb ik met mijn portretten in New York geëxposeerd, dit was een erg mooie en bijzondere ervaring!”

Naast het schilderwerk in haar atelier geeft zij diverse kunst workshops aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ook organiseert zij flashmobs en doet zij veel community art projecten. Bij al haar projecten staan de mensen centraal, “het is uitermate inspirerend deelnemers te motiveren bij het maken en ervaren van beeldende kunst.” Zie voor meer informatie: www.mireilleligterink.nl
  Mireille Ligterink
 

Judy Cerfontaine

Judy Cerfontaine is autodidact beeldend kunstenaar en heeft een praktijk als creatief coach. Daarbij werkt zij aan community-art projecten. Eerder deed zij met veel plezier het project Drawing her Story. Vrouwen tekenden elkaars levensverhalen en organiseerden een expositie in de wijk.

“Mensen laten altijd iets van zichzelf zien als ze beeldend werken en dat is vaak boeiend en verrassend. Ik vind het leuk om daar in Zon op Zuid iets mee te doen en met de mensen uit mijn straat of uit de wijk aan de slag te gaan. En ik vind het spannend om door kunst een plek in de wijk een ander aanzien te geven. Je gaat anders kijken of beleeft iets nieuws bij een plek die je anders gedachteloos voorbijgaat.”

www.energie-atelier.nl of www.judycerfontaine.exto.nl

  Judy Cerfontaine
 

Brenda Nieborg

Mag ik me even voorstellen……….

Mijn naam is Brenda Nieborg en sinds 2010 de kracht achter BNfotografie.

BNfotografie staat voor kwaliteit en spontaniteit.

Fotografie en omgaan met mensen zijn mijn passie. DE ultieme combinatie voor een mooi eindresultaat!!

Met Zon op Zuid II wil ik een project neerzetten voor en door bewoners van de wijk Rijkerswoerd.

Mensen bij elkaar brengen en samen een briljante beeldcreatie maken waar iedereen blij van wordt en met plezier naar kijkt. Een ware extase voor het oog!!!

www.bnfotografie.nl

  Brenda Nieborg